Marzy Ci się ogródek gastronomiczny w restauracji? To komfortowe miejsce dla Twoich gości, w którym będą mogli skorzystać z oferty lokalu i przepięknej pogody. Do stworzenia ogródka gastronomicznego może być potrzebne dodatkowe zezwolenie. Niezbędne jest też odpowiednie wyposażenie. Sprawdź podpowiedzi do stworzenia idealnego ogródka gastronomicznego!
Ogródek gastronomiczny — jak wykonać projekt?
W tym przypadku masz dwie opcje do wyboru – samodzielne stworzenie projektu lub skorzystanie z pomocy firmy, która stworzy za Ciebie ogródek gastronomiczny. Projekt jest wymagany nie tylko dla zarządcy drogi, na której wytyczysz dodatkową przestrzeń dla klientów. Przyda się też dla lepszego zorganizowania ruchu obsługi, wytypowania kluczowych miejsc oraz maksymalnego zaplanowania stolików.
Bez względu na to, jaką opcję wybierzesz, w projekcie powinno znaleźć się miejsce zwłaszcza na meble do ogródka gastronomicznego. Są kluczowym elementem i ich wybór powinien być spójny z designem całego lokalu. Warto też mieć na uwadze formę mebli do ogródka. Ich stabilność oraz wygoda bezpośrednio wpływają na zadowolenie klientów odwiedzających Twoją restaurację.
Wniosek o ogródek gastronomiczny — czy pozwolenie jest potrzebne?
Zanim wybierzesz zestawy mebli ogrodowych, uwzględnij wytyczne lokalnych władz. Pozwolenie na stworzenie ogródka gastronomicznego jest niepotrzebne, gdy planujesz wykonać go na terenie restauracji, którego jesteś właścicielem. Gdy wynajmujesz lokal lub chcesz stworzyć ogródek na pasie drogowym (np. części chodnika), konieczne jest zgłoszenie do administratora danej drogi.
Bez większych problemów możesz złożyć stosowne dokumenty na podstawie stworzonego przez administrację formularza. Jednym z załączników jest właśnie projekt ogródka gastronomicznego. Bez niego nie możesz liczyć na uzyskanie zezwolenia. Kompletny wniosek przedsiębiorcy jest zwykle rozpatrywany pozytywnie. Ważne jest przy tym wystosowanie go przed rozpoczęciem sezonu, by postępowanie nie wpłynęło negatywnie na obroty lokalu.
Jeśli Twój ogródek gastronomiczny będzie zajmował część pasa drogowego, musisz przygotować się na naliczenie opłat. Są one ustalane według stawek dziennych, powierzchni zajmowanej przez ogródek oraz liczby dni, w których będzie on funkcjonował w danym miesiącu.
Wystrój i wyposażenie ogródka gastronomicznego
Pora na wyposażenie ogródka gastronomicznego. Gdy już wszystkie pozwolenia i projekt są gotowe, możesz przystąpić do jego realizacji. W każdym ogródku gastronomicznym kluczowe miejsce ma spójność z wystrojem wewnętrznym. Mowa zwłaszcza o barwach mebli, dodatkach, parasolach czy podeście (jeśli go uwzględniasz). Nie zapomnij też o kwiatach, które z jednej strony udekorują przestrzeń, a z drugiej ochronią gości przed spojrzeniami przechodniów.
Jeśli planujesz otwierać ogródek gastronomiczny w porze wiosennej, pomyśl o dodatkowych promiennikach gazowych. Przydadzą się zwłaszcza wieczorami, gdy wszystkich ogarnie delikatny chłód. W restauracji przydadzą się również ciepłe oparcia drewnianych krzeseł, a w kawiarniach ciepłe głębsze fotele.
Dla wielu ogródków kluczowe znaczenie ma podest. Najczęściej jest drewniany i zapewnia bezpieczeństwo obsługi oraz gości. Wyrównuje powierzchnie, co ma znaczenie zwłaszcza na nierównym terenie. Poza tym bardzo sprawnie wydziela przestrzeń przeznaczoną na ogródek Twojego lokalu.
Meble do ogródka gastronomicznego — jakie wybrać?
Jeśli chodzi o meble do ogródka gastronomicznego, masz do wyboru mnóstwo opcji. W restauracjach sprawdzą się zwłaszcza ławki ogrodowe. Obecność 4 czy nawet 6 osób przy jednym stoliku pozwoli na sprawną obsługę i zmniejszy zapotrzebowanie na powierzchnię. Ciekawą opcją są też ławki solarne, które dodatkowo zapewnią ładowanie urządzeń mobilnych Twoim klientom.
Poza miejscem do siedzenia przydadzą się również stoły ogrodowe. W restauracjach najlepiej sprawdzą się te wysokie, przy których spożywanie posiłków będzie najwygodniejsze. Jeśli masz do dyspozycji sporo miejsca, możesz postawić na stoły piknikowe np. w strefach dla całej rodziny z dziećmi.
Zwieńczeniem całości są drewniane leżaki ogrodowe. W mniejszych lokalach nie zawsze jest na nie miejsce. Sprzyjają jednak powolnemu celebrowaniu chwil w towarzystwie najbliższych i zażywaniu promieni słonecznych.
Stoły do ogródka gastronomicznego — które będą odpowiednie?
Podstawowym wyposażeniem są stoły do ogródka gastronomicznego. Zwykle przedsiębiorcy wybierają modele drewniane, ponieważ zapewniają świetną stabilność i są bardzo estetyczne. Sama konstrukcja może być wykonana z aluminium lub stali. Do restauracji zalecane są stoły o wysokości ponad 70 cm. Sprawdzają się do nich krzesła ogrodowe z oparciem lub ławki.
Zwykle w ogródkach gastronomicznych restauracji dominują stoły drewniane. W kawiarniach warto postawić na elementy z przeszkleniami, które jeszcze lepiej wkomponują się z charakterem miejsca. Jeśli mowa o klimatycznych małych lokalach stoły do ogródka gastronomicznego mogą być niższe, by tworzyć spójną całość z głębszymi fotelami.
Krzesła czy ławki do ogródka gastronomicznego?
W wielu przypadkach krzesła do ogródka gastronomicznego sprawdzają się najlepiej. Można łatwo dopasowywać ilość miejsc do potrzeb konkretnego stolika. Czasem jednak przy jednym stole gości cała rodzina, co sprzyja spożywaniu posiłku przy podłużnym stole. Wtedy najlepiej sprawdzą się ławka z oparciem po każdej ze stron. Pomagają też oszczędzić miejsce na ograniczonych przestrzeniach.
Jednak warto pamiętać, że w kawiarniach i bardziej klimatycznych miejscach ławka bez oparcia czy z oparciem zupełnie się nie sprawdzi. Warto w takich miejscach postawić na głębsze i niższe fotele odporne na działanie czynników atmosferycznych. Powinny też sprzyjać relaksowaniu się przy kawie, herbacie lub ciastku.
Inne meble do wyposażenia ogródka gastronomicznego
Stoły, krzesła i ławki to jedynie podstawowe rzeczy, w które powinien mieć każdy ogródek gastronomiczny. Wyposażenie takiej przestrzeni w niezbędne akcesoria ma na celu zmaksymalizowanie przyjemności ze spędzania tam swojego czasu.
Parasole do ogródka gastronomicznego
Pod względem komfortu parasole ogrodowe są absolutną podstawą. W chłodniejsze dni osłaniają przed deszczem, a podczas skwaru zapewniają upragniony cień. Warto je dopasować tak, by nad ogródkiem wyeliminować niezabezpieczone przestrzenie. Nie ma nic gorszego niż zaciekający po ramieniu deszcz czy przedzierające się słońce między parasolami, które trafia prosto w oczy.
Ogrodzenie do ogródka gastronomicznego
Trzeba przyznać, że ogrodzenie w ogródku gastronomicznym świetnie się sprawdza pod względem estetycznym. Można umieścić na nim donice z kwiatami, zapewnia też ochronę dla klientów lokalu. Może też sprawdzać się w roli nośnika reklamowego. Estetyczne i praktyczne ogrodzenie wykonuje się najczęściej z drewna i przęseł stalowych.
Leżaki do ogródka gastronomicznego
A co powiesz na leżaki w swoim ogródku gastronomicznym? Możesz postawić na warianty z tworzywa sztucznego, drewna czy materiałów miękkich. Takie akcesoria mogą stanowić element reklamowy i dekoracyjny. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by Twoja kawiarnia czy lodziarnia miała na wyposażeniu takie leżaki do spędzania na nich czasu przez klientów. Najczęściej są to leżaki pojedyncze w wariancie z podłokietnikami oraz warianty dziecięce.
Kosze na śmieci do ogródka gastronomicznego
Ostatnim elementem obowiązkowym są kosze na śmieci ogrodowe. W restauracjach, kawiarniach, lodziarniach czy przy food trucku musi znaleźć się miejsce na kosze na śmieci. Możesz postawić na elementy spójne estetyką z ogrodzeniem i stolikami. Warto uwzględnić zamykane pojemniki, by odpadki nie wydostawały się na zewnątrz. Bardzo dobrym rozwiązaniem są też kosze z segmentami na segregację surowców.
Ogródek gastronomiczny — letni czy całoroczny?
W przypadku ogródka letniego koszt jego wyposażenia będzie niższy. Wiąże się też z mniejszymi opłatami, bo funkcjonuje tylko sezonowo. Jednak całoroczny ogródek to integralna część lokalu, która pozwoli klientom na celebrowanie wspólnych chwil nawet zimą. Wybór zależny jest od obłożenia i przewidywanych korzyści finansowych.
Teraz pozostało Ci jedynie zaprojektować przestrzeń przed lokalem i gustownie ją wyposażyć. Życzymy udanego sezonu!